Kezdőlap » Egyéb » Kovászos káposzta kétféle képpen

Kovászos káposzta kétféle képpen

kovászos káposzta2

 

Ha valaha, valaki kovászos káposztából megkóstolta akár a székely káposztát, akár a toros káposztát, akár töltött káposztát… és bármit, amit savanyú káposztából el lehet készíteni, és utána télen nem jut hozzá a kovászos változathoz, állandóan emlegetni fogja, hogy ez mennyivel finomabb. Sokáig így voltam ezzel én is. Mindaddig, míg a férjem el nem tett egyszer cserép edényben vagy 15 kilót, amit aztán betettünk a pincében dekkoló hűtőnkbe, így szilveszterkor is abból tudtunk főzni. Mert bizony eláll. 🙂 És jó, ha eláll. Próbáljátok ki! Pláne abalével elkészítve! ( Csorog a nyálam a gondolatára is 😉 )

Egyszer ki akarom próbálni, mikor már minden nap kénytelenek leszünk begyújtani a kandallóba, hogy a tűz melege mellett beérik-e? Ha sikerül, mindenképpen megírom itt a blogban.

Szóval, 5 literes üveghez adom meg mindkettőt.

Kovászos káposzta 1.0

Hozzávalók:

3 kg káposzta legyalulva

kilónként 2,5 dkg patikai só

1 fej fokhagyma gerezdjei hosszában szeletekre vágva

3 csomag kapor összevágva, szárai külön megtartva

3 chili paprika

kovászos kenyér csücsök

(Lehet még egész bors, babérlevél, vagy bármi savanyúsághoz illő, de szerintem felesleges.)

A káposztát összekeverem egy nagy tálban a hozzávalókkal, majd beleteszem az üvegbe, és három napig állni hagyom. Időnként megnyomkodom. Átnyomkodom. Három nap után ráteszem a tetejére a kapor szárakat, és forrásban lévő vízzel, amibe minimum két ek. sót tettem (kb 2,5-3 liter), leöntöm. Ha kihűlt belenyomom a kenyeret.  Két három napig a nap melegíti, este behozom. Kb 25-26 fokon illik tartani.

Kovászos káposzta 2.0

Hozzávalók:

3 kg káposzta legyalulva

3 csomag öreg kapor

1 fej fokhagyma keresztben elvágva (úgy ahogy van héjastul)

5 ek patika só

1 chili paprika

kovászos kenyér csücsök

Az üveg aljába beleteszem a kaprot, rá a káposztát. Mikor fél úton járok, beleteszem a fokhagymát, a chilit. Aztán megint a káposztát. 3 liter vizet forralok, amibe bele teszem a sót. Ráöntöm a káposztára. Ha kihűlt, bele teszem a kenyeret. Három-négy nap alatt készre érik a napon.

kovászos káposzta

 

1 thoughts on “Kovászos káposzta kétféle képpen

  1. Visszajelzés: Sült kolbász káposztával | Reviczky

Hozzászólás