Kezdőlap » Ebéd » Pepes Ikan – rizslevélben

Pepes Ikan – rizslevélben

pepes ikan 5

Pepes Ikan, azaz fűszeres hal.

Egyszerűen leírhatatlan az a gyönyör, amit ez az étel az illatával és az ízével okoz. Fogalmam sincs milyen érzést ad, az eredetit enni Balin, amiről csupán annyit tudok, hogy banánlevélben készítik el,  és friss tonhalból készül, de ha ez az általam kreált másolat ilyen csoda, el tudom képzelni! Eleve elszánt híve vagyok a curry-s ételeknek – talán arra hasonlít leginkább ennek az íze-, így az ízlelőbimbóim tökéletes kielégülést kaptak. Csípős, édeskés, krémes, ropogós, Mellé a saláta savanykás íze… Uhhh…!!!

Drága Eszter barátnőm kint él Balin, és tőle kaptam háromféle gyömbért, kurkuma gyökeret, egy citromfűnek nevezett, az újhagymára hasonlító növényt. Ezek az eredeti recept hozzávalói. De valószínűleg tartom, hogy ha csak a nálunk kapható gyömbérrel, kurkuma porral, citromfű levéllel, kevés curry porral készül el, hasonló ízvilágot tudunk előállítani. (Jójójó, tudom. A hasonló, az nem olyan. De… akkor is! :))

Az tuti, hogy ki fogom próbálni kukorica levélbe csavarva, és szőlőlevéllel is!

Hozzávalók:

70 dkg tőkehal filé (nem kaptam tonhalat)

1 hüvelykujjnyi gyömbér, vagy egy kicsit több

kurkuma

1 vörös hagyma

1 fokhagyma gerezd

8-10 citromfű levél

2 tk curry por

2 chili

kókuszolaj

4 dl kókusztej

3 kisebb répa

1 kápia paprika

8-10 rizslap

2 maroknyi rukkola

só bors

( a salátához: rukkola saláta, snidling, chili, fokhagyma, olaj, citrom leve, só, bors)

A gyömbért, kurkumát, vöröshagymát, citromfű levelet, fokhagymát, curry-t és a chiliket összeturmixolom. Egy edényben kókusz olajat melegítek, azon megpirítom a turmixos pépet. Felöntöm a kókusztejjel, összeforralom kicsit.

A halszeleteket steak nagyságúra vágom, sózom, borsozom, kókuszolajon picit megpirítom.

A répákat és a kápiát zsülienre vágom.

Egy rizslap nagyságú edénybe két ujjnyi forró vizet öntök, s belemerítek egy rizslapot pár másodpercre, vizezett deszkára teszem, s a közepére fektetem a halat. Rákanalazok két kanál szószt, ráfektetek paprika szeleteket, sárgarépákat, teszek rá rukkolát, becsomagolom.

Ugyanezt megismétlem mindegyik halszelettel.

Belefektetem egymás mellé a batyukat egy jénaiba. Kókuszolajjal megkenem a tetejüket. Előmelegített 220 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütöm.

pepes ikan 3

pepes ikan 2

pepes ikan 4

2 thoughts on “Pepes Ikan – rizslevélben

  1. Visszajelzés: Egzotikus csirke saslik, chilis-mézes-citromos bébirépával | Reviczky

  2. Visszajelzés: Medvehagymás tökmagos kenyér | Reviczky

Hozzászólás