Kezdőlap » Ebéd » Vadnyúl és dödölle

Vadnyúl és dödölle

vadnyúl3

Hozzávalók:

pácoláshoz:

Vadnyúl gerinc

Vadnyúl combok

1 üveg száraz vörösbor

1 fej vöröshagyma

1 sárgarépa

3-4 babérlevél

3-4 zellerszár

3-4 szál kakukkfű

1 ágacska rozmaring

12 egész bors

boróka bogyó

A vadhúst alaposan megmossuk. A vöröshagymát, répát felszeleteljük, és egy kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk az összes fűszert, felengedjük a vörösborral, és még 2 liter vízzel. Fél órán át csendes lángon forraljuk. Hirtelen kihűtjük. (Jeges vízbe tesszük.)

Ráöntjük a nyúlra. 3-4 napig érleljük.

sütéshez:

vadfűszer keverék

1 sárgarépa

1 fehérrépa

1 vöröshagyma

1 paprika

1 paradicsom

3-4 fokhagyma gerezd

A nyulat kivesszük a pácból, vadfűszerrel megszórjuk, tepsibe fektetjük. Az összevágott zöldségekkel körbe rakjuk. A pácléből merünk rá 2-3 kanállal, lefóliázzuk, és 3 órán keresztül sütjük 180 fokos sütőben.

a mártáshoz:

7 dkg füstölt szalonna

3 dkg zsír

5 dkg cukor

30 dkg leveszöldség

1 kis fej vöröshagyma

15 dkg paradicsompüré

10 dkg liszt

2 dl vörösbor

2 babérlevél

1 kávéskanál kakukkfű

1 kávéskanál mustár

 1 csipet só

 1 liter erőleves

cherry

A felkockázott, kisütött szalonna zsírján barnára pirítjuk a cukrot, majd hozzá adjuk a vékony karikára vágott zöldséget és az apróra vágott hagymát. Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve pirítjuk  5-10 percig (míg zsírjára sül). Ekkor hozzá adjuk a paradicsomot, a fűszereket, és tovább pirítjuk 2-3 percig. Közben a zsíron barna rántást készítünk, felengedjük a borral és a húslevessel (a levest készülhet kockából is), majd felöntjük vele a zöldségeket. A mártást két órán keresztül forraljuk, pótoljuk az elfőtt levet, átszűrjük, a zöldségeket belepasszírozzuk, öntünk hozzá cherryt majd lassú tűzön főzzük még egy ideig.

a dödölléhez:

1 kg lisztes burgonya

60-70 dkg liszt

olaj

A burgonyát meghámozzuk, összekockázzuk, és sós vízben megfőzzük. Csak annyi víz kell rá, ami éppen ellepi. Még forrón összetörjük a vízében. A kásához egy adagban hozzáöntjük a lisztet, és fakanállal összedolgozzuk. Félretesszük egy fél órára, lefedve.

Egy tepsit kizsírozunk, evőkanállal beleszaggatjuk a tésztát. Meglocsoljuk zsiradékkal, és 220 fokos sütőben pirosra sütjük.

vadnyúl 2

A recept megjelent a Kifőztük magazin 2014. márciusi számában.

Hozzászólás